Topsprekers

Mensen zijn slecht in onthouden. Daarom geven we liever enkele toppresentaties van topsprekers, dan een vol programma met middelmatige sprekers. Onze sprekers komen uit diverse hoeken van de wetenschap, bedrijfsleven en non-profit instellingen.

Verschillende mensen met uiteenlopende ideeën maar met één overeenkomst: ze inspireren.

De topsprekers van Impact 2012

Erik Huizer

Algemeen directeur TNO Informatiemaatschappij, hoogleraar Internettoepassingen

Erik Huizer is één van Nederlands grootste internetexperts. Zijn gehele carrière is hij al werkzaam in de IT en heeft alle internetontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. Niet alleen is hij tegenwoordig strategisch adviseur voor de overheid als directeur Informatiemaatschappij van TNO, maar hij verricht ook baanbrekend onderzoek als bijzonder hoogleraar Internetapplicaties aan de Universiteit Utrecht.

Waarom luisteren naar Erik Huizer?

Huizer geeft zijn visie op het toekomstige internetgebruik en de maatschappelijke impact van IT. Dat de ontwikkelingen razendsnel gaan behoeft geen uitleg, maar de vraag waar gaan we naartoe is veel interessanter. Erik Huizer zal daar een antwoord op geven.

Korte bio

Erik Huizer kan een lange en imposante carrière in de IT niet worden ontzegd. Na zijn studie aan de TU Delft is hij lid geweest van verschillende besturen en was ook al hoogleraar aan de Universiteit Twente. Momenteel is hij algemeen directeur Informatiemaatschappij van TNO en bijzonder hoogleraar Internetapplicaties aan de Universiteit Utrecht.

Felienne Hermans

PhD student Technische Universiteit Delft, Eigenaar Infotron

Waarom luisteren naar Felienne Hermans?

Hermans laat ons op originele wijze de verrassende toepasbaarheid van wiskunde inzien en welke geheimen erin opgesloten zitten.

Felienne Hermans heeft het haar missie gemaakt om ingewikkelde spreadsheets om te toveren in eenvoudige visuele voorstellingen. 50% van alle strategische beslissingen worden namelijk ondersteund door spreadsheets, maar als deze documenten zeer lastig om te lezen zijn wordt dit een groot bedrijfsrisico.
Foto: Annelies te Selle

Veel gevraagd spreker

Felienne Hermans is een zeer enthousiaste spreker en weet haar publiek op een boeiende wijze te betrekken bij haar verhaal. Op verrassende wijze laat ze data tot leven komen en slaat ze een brug naar de dagelijkse praktijk. Niet zonder reden is ze een veelgevraagd spreker op diverse IT-congressen, zoals TEDx Delft, DevDays en de jaarlijkse Microsoftdag van Atos Origin.

Korte Bio

Als promovendus aan de TU Delft publiceert Hermans regelmatig over de toepassing van wiskundige principes. Bovendien weet ze haar bevindingen ook in de praktijk te brengen middels haar eigen bedrijf Infotron.

Rejo Zenger

Bits of Freedom, actief blogger

Waarom luisteren naar Rejo Zenger?

Rejo Zenger is een groot voorvechter van digitale vrijheid. Het open en onbegrensde karakter van internet levert ongekende vrijheden en mogelijkheden op, maar komt ook met de nodige risico’s. Zenger ziet het als zijn persoonlijke missie om onze digitale vrijheid te beschermen en te waarborgen.

Als een ware 21e eeuwse cyberactivist trekt hij ten strijde tegen machtige overheden, corrupt bedrijfsleven en malafide individuen.

Zeer betrokken

Een vlammend betoog over onze digitale burgerrechten is bij Rejo Zenger in betrouwbare handen. Zoals het een echte activist betaamd komt zijn motivatie van binnenuit en het overbrengen van zijn overtuiging aan een groot publiek is voor hem een koud kunstje. Immers, strijden voor de goede zaak is wat hij dagelijks doet.

Korte bio

Zenger is werkzaam voor Bits of Freedom. Bits of Freedom is een invloedrijke burgerrechtenbeweging die opkomt voor vrijheid en privacy op internet. Daarnaast is Zenger een actief en invloedrijk blogger en weet zo dagelijks een groot publiek te bereiken.

Arnoud Engelfriet

ICT-jurist, blogger en octrooigemachtigde

Waarom luisteren naar Arnoud Engelfriet?

Arnoud Engelfriet is Neerlands meest bekende jurist die zich bezighoudt met ICT-recht. In dat opzicht schaart hij zich moeiteloos in het rijtje Moszkowicz, Spong en Knoops. Als ICT-jurist van het eerste uur heeft hij al menig zaak gevoerd op het gebied van internetrecht, techniek en intellectueel eigendom.

Vrijheid blijheid op het internet is niet meer vanzelfsprekend. Zo kan linken naar illegale content in de toekomst strafbaar worden met sluiting van websites tot gevolg. Engelfriet laat zien wat de gevolgen zijn als de omstreden Amerikaanse SOPA wet wordt aangenomen. Het internet zal namelijk nooit meer zijn wat het was.

Korte bio

Arnoud Engelfriet is partner bij ICTRecht. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn blog Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.